Viral siğiller

Human Papilloma Virüslere ( HPV ) bağlı olarak oluşur ve gelişirler. Ayaklarda, ellerde,  genital organ derisinde, yüzde, yani cildin çok değişik bölgelerinde ortaya çıkabilirler.

Siğil

Siğil, cilt üzerinde virüsler tarafından oluşturulan iyi huylu deri kabartılarıdır. Siğile neden olan  virüsler HPV (human papillomavirus) olarak adlandırılmaktadır. Virüs kaynaklı olduğu için bulaşıcı olan siğil, genellikle el ve ayaklarda görülmekle birlikte yüz, vücut ve genital bölgede de olabilir.Ten renginde, kahverengi ve gri  olarak ortaya çıkan siğiller sert ve pürüzlü bir yapıya sahiptir, yüzdekiler düz yada ipliksi şekilde de olabilir. Genital bölgedekiler ise  oldukça büyük boyutlara da ulaşabilir.

Ciltte oluşan kabartılı yapı, siğilin en açık belirtileri arasında gelmektedir. Bu kabartılar deri renginde ve kahverengi tonlarında, farklı boyutlarda ortaya çıkabilir. Ayak tabanında yerleşen siğiller, basıdan dolayı kabarık olmayabilir, daha çok nasır şeklinde ağrılı sertlik şeklinde karşımıza çıkar.

Özellikle çocuklarda görülen siğiller düşme, yaralanma gibi durumlarla bulaşmaktadır. Bunun yanında siğilli bölgenin değdiği yere dokunmak, siğil ile direkt temasta bulunmak; hamam, havuz, havlu gibi ortak alan ve ortak eşyaların kullanılması siğilin bulaşmasına neden olmaktadır.  Burada vücudun siğil virüslerine karşı dirençli olması önemlidir. Bu yüzden siğille temas eden herkesde siğil oluşmamaktadır.

Siğilde bağışıklık sisteminin zayıf olması, bağışıklık sistemini düşüren hastalıklar veya ilaçlar,

Alerjik bir bünyeye sahip olmak,

 Cinsel ilişki,

 Derideki kesik ve yaralar virüsün yerleşmesine neden olmaktadır.

Ortak kullanılan ve nemli kalan havlular; hamam, kaplıca, havuz ve tuvalet gibi ortak kullanım alanları,

Hijyene önem vermeyen kuaför ve güzellik merkezleri,

Siğile temas eden ayakkabı, terlik, havlu gibi eşyalar,

Tırnak yeme alışkanlığı,

 Siğile doğrudan temas etme gibi durumlar siğil oluşmasında risk faktörü oluşturmaktadır.

El ve ayaklarda ortaya çıkan siğiller ne kadar iyi huylu olsa da genital bölgede çıkan siğiller bir o kadar tehlikeli görülmektedir.  Genital bölgede ortayan çıkan bazı siğillere , neden olan virüsler, rahim ağzı kanserinin sebepleri arasında yer almaktadır. Bunun yanında elde ve yüzde ortaya çıkan siğiller kişiyi psikolojik olarak etkilemekte ve toplumdan uzaklaşmasına neden olmaktadır.

Siğil ortaya çıktıktan sonra yayılmasına fırsat vermeden doktor randevusu oluşturulmalıdır. Randevu öncesinde siğile sebep olan faktörü belirleme açısından doktorunuza yardımcı olabilirsiniz.

Görünümü ile kendini belli eden ve rahatlıkla teşhis konulan siğilde birtakım deri testleri ile etken virüs saptanarak tanı, kesin şekilde konulmaktadır.

Siğil tedavisinde halk arasında pek çok yöntem kullanılmaktadır. Ancak kesinliği kanıtlanmayan ve faydası tartışılır olan bu yöntemlerden uzak durulmalı ve uzman bir doktora başvurulmalıdır. Siğil tedavisinde virüslerin yok olmasından çok siğillerin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Tedavide salisilik asit içeren ilaçlar, elektrokoter ile  yakma, dondurma ve lazer tedavisi uygulanmaktadır.

Siğil tedavisinde bağışıklık sistemi önem taşımaktadır. Bu yüzden siğili olan hastaların bağışıklık sistemini güçlendireceği gıdalara yönelmeleri faydalı olacaktır. Bunun yanında temizlik ve hijyene dikkat etmeli, özellikle ortak alan ve ortak eşya kullanımında dikkatli davranmalıdır

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Gülden KÖKÜMER
(Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Deri ve Zührevi Hastalıklar

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!